12.05.2013

17 mai kake/17th of may cake (oppdatert/updated)


IMG_1744

Året etter jeg skrev dette inlegget prøvde jeg meg på nytt og la det ut på Rafens sin blogg. Jeg vil tørre å påstå at resultatet ble mye, så klikk her for nøye beskrivelse av hvordan du lager kaken. 

I år bestemte jeg meg for at det vare påtide å lage en film av hvordan jeg lager kaken, slik at det er enda enklere å forstå. Du finner kortversjonen på 2 minutter her og den lange, forklarende versjonen på 17 minutter her.

I den anledning at det veldig snart er 17 mai vil jeg dele et "lite" kakeprosjekt jeg har jobbet med med dere.

Denne kaken har vært i mine tanker i over 1 år etter jeg så den i Amerikansk versjon (link). Jeg skjønte at det ville være vanskeligere å lage den med det norske flagget, men ikke umulig. I fjor gjorde jeg første forsøk, men kom ikke lenger enn til bakingen ettersom oppskriften var så dårlig at kaken kun smakte eddik. Etter det la jeg det litt på is ettersom det ikke er en kake til hvilken som helst anledning. Men for omtrent 1 mnd siden bestemte jeg meg for at i år, i år skal jeg klare det. Kaken skal bakes, settes sammen, bli dekket med krem, fotografert og opp på bloggen før 17 mai! Og det klarte jeg! Det finnes ikke en bedre følelse i verden enn å fullføre noe man har tenkt på og jobbet hardt for, og med et godt resultat!
IMG_1735 
Du vil ikke finne en oppskrift i dette innlegget. Det er fordi red velvet cake oppskriften jeg har brukt ikke tilhører meg, men den fantastiske Kake Dager boken til Hummingbird bakery. Det er den absolutt beste bakeboken jeg har prøvd så langt og den absolutt beste red velvet oppskriften jeg har prøvd (og jeg har prøvd mange). En mail er blitt sendt til Hummingbird Bakery med spørsmål om lov til å poste oppskriften, men jeg tviler på at jeg får lov til det, så løp heller og kjøp boken. Den er verdt pengene, jeg lover!
IMG_1745
Men det dere skal få er en forklaring på hvordan man får til flagget på innsiden av kaken. Det ser kanskje litt komplisert ut, men det er ikke så vanskelig. Alt du trenger er 2stk 24 cm bakeformer, en brødkniv, en sprøytepose, en stor spatula og et målebånd. Begynn med å lage 1 sats av oppskriften i boken med rød farge og en til som du farger blå. Bak de og la de avkjøle helt i romstemperatur før du setter de i kjøleskapet eller fryseren en stund (for å gjøre det lettere å skjære). Gjør også klar 3 doser av kremost frostingen.

Del den røde kakebunnen i 2 og begynn å skjære, her lønner det seg å ha en mal i f.eks papir så det blir ordentlig rundt. Den innerste røde sirkelen skal være 6 cm i diameter og den ytterste ringen skal være 6 cm tykk. Dette gjør at den ytterste ruten blir dobbelt så bred som den innerste, slik det norske flagget skal være.


Deretter tar du den blå kaken som nå skal deles i 3 deler. Den ene delen er det midterste laget som utgjør "stangen" i korset. Den bør være 1 cm tykk. Den enkleste måten å gjøre det på er å skjære denne delen ut av midten av kaken slik at de to andre delene blir like tykke. Det finnes sikkert en enklere måte å gjøre det på, men dette er slik jeg gjorde det.
Nå skal de to blå sirklene kuttes ut. De vil utgjøre "armene" på korset. Ettersom vi har kuttet vekk 1 cm høyde av kaken vil disse lagene være litt lavere enn de røde. Dette fikser du ved å fylle inn med blå kake smuler (som du har mye av ettersom det blir mye ubrukt kake) senere. Her bør du ha en mal av papir eller meget godt øyemål. Hvi du velger å lage mal skal den ene være en sirkel med diameter 6,5 cm og en til med diameter 7,5 cm. Legg først den på 6,5 cm midt på det ene blå laget og kutt rundt. Legg deretter den større malen midt på og kutt rundt den. Nå skal du altså sitte igjen med en blå ring i riktig strl. Gjenta på blå kake nr 2.

Bilde 1. Nå som vi har kuttet ut alle sirklene er det på tide å sette sammen kaken. Ta fram et kakefat eller brett og smør en liten klatt med krem midt på (for at kaken skal sitte fast). Legg den innerste røde sirkelen oppå flekken med krem, deretter den blå sirkelen og så den ytterste røde. Pass på at alt ligger riktig før du fyller med krem i de tomme delene.
Bilde 2. Deretter fyller du med krem oppå lag 1, men ikke over den blå ringen. Da vil du ende opp med et kors med hvitt i og det vil vi ikke ha noe av! Så smør krem over hele bortsett fra det blå, fyll opp det blå med smuler slik at det når samme nivå som kremen og (bilde 3.) legg på det blå laget.
Bilde 4. Nå begynner du med å legge den neste blå ringen rett oppå det blå laget ("stangen") i korset uten å ta på krem først. Etter du har lagt på den blå ringen fyller du de andre områdene med ett lag krem. 
Bilde 5. Så legger du på den innerste røde sirkelen og den ytterste røde ringen. Det siste å gjøre nå er å fylle opp med blå kakesmuler over den blå ringen slik at den når samme nivå som resten av kaken og dekke det hele med krem.

Dette ble en lang og sikkert forvirrende forklaring, men det er ikke så vanskelig som det høres ut som! Og lurer du på noe så er det bare å spørre!
Happy baking!

5 kommentarer:

 1. Du er så flink! :O blir helt satt ut! <3 <3 <3

  SvarSlett
 2. This is pretty amazing! I hope I will see more of your recipes :) (plus, I am very grateful you write in Norwegian AND English, so I can actually learn some Norwegian and still understand it (Just moved to Oslo couple of weeks ago:))

  http://terez-theactualme.blogspot.no/

  SvarSlett
 3. Fantastisk flott og kul kake du har laget :) Kjempe imponert over at du har fått den så fint til. Lyst å prøve på den en gang :) Skulle gjerne hatt den red velvet oppskriften :)

  SvarSlett
 4. hvilken blåfarge bruker du ? tenkte å prøve denne ut en av de første dagne;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er Royal Blue fra Wilton. Hvis du går inn på denne linken http://rafensbloggen.blogspot.no/2014/05/flaggkake-til-17-mai.html så finner du en bedre beskrivelse som jeg lagde året etter :) Lykke til!

   Slett