12.05.2013

17 mai kake/17th of may cake (oppdatert/updated)


IMG_1744

Året etter jeg skrev dette inlegget prøvde jeg meg på nytt og la det ut på Rafens sin blogg. Jeg vil tørre å påstå at resultatet ble mye, så klikk her for nøye beskrivelse av hvordan du lager kaken. 

I år bestemte jeg meg for at det vare påtide å lage en film av hvordan jeg lager kaken, slik at det er enda enklere å forstå. Du finner kortversjonen på 2 minutter her og den lange, forklarende versjonen på 17 minutter her.

I den anledning at det veldig snart er 17 mai vil jeg dele et "lite" kakeprosjekt jeg har jobbet med med dere.

Denne kaken har vært i mine tanker i over 1 år etter jeg så den i Amerikansk versjon (link). Jeg skjønte at det ville være vanskeligere å lage den med det norske flagget, men ikke umulig. I fjor gjorde jeg første forsøk, men kom ikke lenger enn til bakingen ettersom oppskriften var så dårlig at kaken kun smakte eddik. Etter det la jeg det litt på is ettersom det ikke er en kake til hvilken som helst anledning. Men for omtrent 1 mnd siden bestemte jeg meg for at i år, i år skal jeg klare det. Kaken skal bakes, settes sammen, bli dekket med krem, fotografert og opp på bloggen før 17 mai! Og det klarte jeg! Det finnes ikke en bedre følelse i verden enn å fullføre noe man har tenkt på og jobbet hardt for, og med et godt resultat!
IMG_1735 
Du vil ikke finne en oppskrift i dette innlegget. Det er fordi red velvet cake oppskriften jeg har brukt ikke tilhører meg, men den fantastiske Kake Dager boken til Hummingbird bakery. Det er den absolutt beste bakeboken jeg har prøvd så langt og den absolutt beste red velvet oppskriften jeg har prøvd (og jeg har prøvd mange). En mail er blitt sendt til Hummingbird Bakery med spørsmål om lov til å poste oppskriften, men jeg tviler på at jeg får lov til det, så løp heller og kjøp boken. Den er verdt pengene, jeg lover!
IMG_1745
Men det dere skal få er en forklaring på hvordan man får til flagget på innsiden av kaken. Det ser kanskje litt komplisert ut, men det er ikke så vanskelig. Alt du trenger er 2stk 24 cm bakeformer, en brødkniv, en sprøytepose, en stor spatula og et målebånd. Begynn med å lage 1 sats av oppskriften i boken med rød farge og en til som du farger blå. Bak de og la de avkjøle helt i romstemperatur før du setter de i kjøleskapet eller fryseren en stund (for å gjøre det lettere å skjære). Gjør også klar 3 doser av kremost frostingen.

Del den røde kakebunnen i 2 og begynn å skjære, her lønner det seg å ha en mal i f.eks papir så det blir ordentlig rundt. Den innerste røde sirkelen skal være 6 cm i diameter og den ytterste ringen skal være 6 cm tykk. Dette gjør at den ytterste ruten blir dobbelt så bred som den innerste, slik det norske flagget skal være.


Deretter tar du den blå kaken som nå skal deles i 3 deler. Den ene delen er det midterste laget som utgjør "stangen" i korset. Den bør være 1 cm tykk. Den enkleste måten å gjøre det på er å skjære denne delen ut av midten av kaken slik at de to andre delene blir like tykke. Det finnes sikkert en enklere måte å gjøre det på, men dette er slik jeg gjorde det.
Nå skal de to blå sirklene kuttes ut. De vil utgjøre "armene" på korset. Ettersom vi har kuttet vekk 1 cm høyde av kaken vil disse lagene være litt lavere enn de røde. Dette fikser du ved å fylle inn med blå kake smuler (som du har mye av ettersom det blir mye ubrukt kake) senere. Her bør du ha en mal av papir eller meget godt øyemål. Hvi du velger å lage mal skal den ene være en sirkel med diameter 6,5 cm og en til med diameter 7,5 cm. Legg først den på 6,5 cm midt på det ene blå laget og kutt rundt. Legg deretter den større malen midt på og kutt rundt den. Nå skal du altså sitte igjen med en blå ring i riktig strl. Gjenta på blå kake nr 2.

Bilde 1. Nå som vi har kuttet ut alle sirklene er det på tide å sette sammen kaken. Ta fram et kakefat eller brett og smør en liten klatt med krem midt på (for at kaken skal sitte fast). Legg den innerste røde sirkelen oppå flekken med krem, deretter den blå sirkelen og så den ytterste røde. Pass på at alt ligger riktig før du fyller med krem i de tomme delene.
Bilde 2. Deretter fyller du med krem oppå lag 1, men ikke over den blå ringen. Da vil du ende opp med et kors med hvitt i og det vil vi ikke ha noe av! Så smør krem over hele bortsett fra det blå, fyll opp det blå med smuler slik at det når samme nivå som kremen og (bilde 3.) legg på det blå laget.
Bilde 4. Nå begynner du med å legge den neste blå ringen rett oppå det blå laget ("stangen") i korset uten å ta på krem først. Etter du har lagt på den blå ringen fyller du de andre områdene med ett lag krem. 
Bilde 5. Så legger du på den innerste røde sirkelen og den ytterste røde ringen. Det siste å gjøre nå er å fylle opp med blå kakesmuler over den blå ringen slik at den når samme nivå som resten av kaken og dekke det hele med krem.

Dette ble en lang og sikkert forvirrende forklaring, men det er ikke så vanskelig som det høres ut som! Og lurer du på noe så er det bare å spørre!
Happy baking!

30.01.2013

Chocolate chip banana bread cupcakes/sjokoladeknapp bananbrød muffins

 IMG_1077

This was my first time not only making banana bread but also tasting it, and let me tell you, I am smitten! I love the banana taste with the dark chocolate bites and how it's quite dense, but still super moist. I think this is what they would call a breakfast muffin in America and although I don't eat sweets for breakfast, I think it might be a good idea to keep some in the freezer for days when cheering up is needed.

The recipe is super simple and very straight forward. The only part that might be new is to make your own buttermilk. Buttermilk is the stuff that's left over when you make butter out of cream. In America this is sold in stores and it's used quite a lot in baking. The acidity in it makes your cake very moist and I love to use it. The only thing is that they don't sell it here in Norway so you can either make your own,  use sour cream, "sour milk" (kulturmelk) or even yoghurt. I usually just make my own as I always keep milk and white vinegar in stock but if you can't be bothered I would recommend sour cream as a replacement.

IMG_1017 
Chocolate chip banana bread muffins (recipe adapted from Noshing with the nolands)
113 g butter (room temperature)
180 g sugar
2 eggs (room temperature)
180 g flour
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
3 rip bananas
1 cup buttermilk (can replace with sour cream)
1 tsp vanilla extract
1 cup chocolate chips (mine are 57% callebaut)
A few drops of lemon juice

Sjokoladeknapp bananbrød muffins (oppskrift fra Noshing with the nolands, men har endret en del)
113 g smør (romstemperert)
180 g sukker
2 egg (romstemperert)
180 g mel
1 ts natron
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
3 modne bananer
2,3 dl smørmelk (kan bruke rømme istedenfor)
1 ts vanilje ekstrakt
2,3 dl sjokoladeknapper (mine er 57% callebaut link)
Noen få dropper sitron juice

Set the oven to 350 fahrenheit/175 celcius

If you don't have buttermilk it's easy to make you own. Just take out a measuring cup, put 4 tsp white vinegar (or lemon juice) in it and then put in milk until you reach one cup. It needs to sit for about 15 mins so make this before anything else. If this sounds to complicated or you don't have the right ingredients than you can just use sour cream.

Hvis du ikke har smørmelk er det enkelt å lage sin egen. Bare ta et dl mål ha i 4 ts hvit eddik (eller citron juice) og ha så i melk til du når 2,3 dl. Den må stå i ca 15 min, så lag denne før du begynner på noen annet.

IMG_1019 IMG_1021 IMG_1024 
Put your butter and sugar in a bowl and mix until light and fluffy (about 5 mins)

Ha smør og sukker i en bolle og miks til det er lyst og fluffy (ca 5 min)

IMG_1025 IMG_1026 IMG_1027 IMG_1028
Add one egg at a time, mixing well between each addition

Ha så i ett egg av gangen og bland godt

IMG_1029 IMG_1030
Putt all of your dry ingredients in a bowl and mix until it's all well blended

Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og bland godt

IMG_1033 IMG_1035
Put your bananas in another bowl with some lemon juice (to prevent browning) and mix until it's a mushy mess

Ha bananene i en annen bolle med litt citron juice og mos til det er en tykk smørje

IMG_1036 IMG_1038
Add your buttermilk and vanilla to the banana mush and mix well

Tilsett smørmelken og vaniljen til bananmosen og bland

IMG_1039 IMG_1040 IMG_1041 IMG_1043 IMG_1045 IMG_1046
Now we're going to alternate between the wet and dry ingredients. When doing this always begin and end with the dry stuff. Here it's dry-wet-dry-wet-dry. Remember to incorporate well after each addition but do not overmix.

Nå skal vi bytte på å ha i tørre og våte ingredienser. Når man gjør dette er det viktig å alltid starte og slutte med den tørre blandingen. Denne gangen blir det da tørr-våt-tørr-våt-tørr. Husk å blande godt etter hver addisjon, men ikke for mye!

IMG_1049 IMG_1050
The least step is to add the chocolate chips, using a spatula to carefully blend them with the dough.

Det siste steget er å ha i sjokoladeknappene. Bland de forsiktig inn sammen med en slikkepott.


The baking time for this vary a lot depending on the size of muffin liner you use. The small cupcake size I would say about 10-15 min, while the big ones i use (three times the size of cupcakes) took about 25 mins. Just keep your eye on it and check them with a toothpick when they start turning golden brown.

Steke tiden for disse varierer veldig ettersom hvilken størrelse du lager. Små i cupcake størrelse vil ta ca 10-min, men mine (som er tre ganger så store som det) tok ca 25 minutter. Bare husk å sjekke med en tannpirker når de begynner å bli gyldene i fargen.


 IMG_1057 
 IMG_1067 

12.11.2012

Chocolate chip cookies

IMG_0079

You know I never got the whole chocolate chip cookie thing before. I always preferred the dough to the finished product until I met this recipe. Now, don't get me wrong, the dough is still divine but so are the cookies. They are crispy, chewy and buttery heaven just like a chocolate chip cookie should be.

Jeg skjønte aldri helt denne kjærligheten folk har for chocolate chip cookies. Jeg har alltid foretrukket deigen framfor det ferdige produktet; helt til jeg fant denne oppskriften. Deigen er fortsatt like fortreffelig, men forskjellen er at det ferdige produktet også smaker himmelsk. Den "hemmelige" ingrediensen er Maizena mel (maisstivelse) som gjør kjeksen "tyggete" og myk på innsiden. 

Chocolate chip cookies (recipe from apple a day)
170 g butter
140 g brown sugar
60 g sugar
1 egg
2 tsp vanilla extract
250 g flour
2 tsp cornstarch
1/2 tsp salt
1 tsp baking soda
170 g chocolate chips (mine are 57% callebaut)

Chocolate chip cookies (oppskrift fra apple a day)
170 g smør
140 g brunt sukker
60 g sukker
1 egg
2 ts vaniljeekstrakt
250 g mel
2 ts maizena
1/2 ts salt
1 ts natron
170 g chocolate chips (mine er 57% callebaut link)

Set the oven to 350 fahrenheit/175 celcius (165 varmluft)
1. Cream together the butter and sugars until light and fluffy
2. Add the egg and vanilla
3. In a separate bowl mix all the dry ingredients
4. Add the dry ingredients to the butter mixture and mix
5. Add the chocolate chips and mix them in with a spatula
6. To make all the cookies even in size I like to use an ice cream scoop. If you don't have one just use a spoon. Make sure to leave some space between each cookie as they will spread a lot in the oven.
7. Let them cook in the oven for maximum 10 minutes, propably less. They're done when they have a teeny tiny bit of color. We want them chewy, not hard so it's important to pay attention. They will be completely soft when you take them out so let them harden a bit before you transfer them to a cooling rack. And you're done! 
1. Krem sammen smøret og begge sukkertypene til blandingen er lys og fluffy
2. Tilsett egget og vaniljen
3. I en separat bolle blandes alle de tørre ingrediensene
4. Tilsett det tørre til smørkremen og bland godt
5. Tilsett sjokoladechipsene og bland dem jevnt med en slikkepott
6. For at kjeksene skal få en jevn størrelse liker jeg å bruke en iskremscoop slik at hver "ball" er like stor. Har du ikke en slik så kan du bruke en skje. Pass på at du lar det være litt plass mellom hver "ball" for de vil spre seg masse i ovnen.
7. La de steke i ovnen i maks 10 minutter, antageligvis litt mindre. De er ferdige når de har fått bittelitt farge. Vi vil ha de "tyggete", ikke harde, så det er viktig å passe tiden her. Når du tar de ut av ovnen vil de være helt myke, så la de hvile og stivne litt på stekebrettet før du flytter de til en rist. Ferdig!

IMG_0022


01.11.2012

Apple cake /eplekake

IMG_9949

When the crisp and clean fall air comes around each year all I want to do is drink hot cocoa and eat apple-y cinnamon-y stuff. The first thing on my baking list is then obviously a super delicious apple cake. This repice is very simple and does not call for any complicated baking methods or ingredients. So there isn't really anything stopping you from baking this cake right now.

As you can tell by the pictures I'm not a big fan of using too much apple in my cake. But this is a matter of preference; you can use as many apples as you'd like in your cake. So, let's get started!

Apple cake
150g unsalted butter at room temperature
250g sugar
2 eggs
0,6 cups cream
300g flour
2 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract
1 tsp cinnamon
3-5 apples
+
sugar and cinnamon to coat the apples and to spread on top of the cake

Eplekake
150g usaltet smør romstemperert
250g sukker
2 egg
1,5 dl fløte
300g mel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljeekstrakt
1 ts kanel
3-5 epler
+
sukker og kanel til å dekke eplene og strø på toppen av kaken

IMG_9952

Set the oven to 350 fahrenheit/ 175 celcius
1. Whip butter and sugar white
2. When the butter and sugar mix is white add the eggs one at a time, mixing well between each addition.
3. Mix the dry ingredients in a different bowl.
4. Peel and cut the apples, put them in a plastic bag and add as much cinnamon and sugar as you want and shake until it has covered all of the apples.
5. Add the mix of dry ingredients with the butter and sugar mix alternating with the cream. When alternating wet and dry ingredients always begin and end with the dry ingredients.
6. Now you have two options. You can either add the apple bites to the dough, stir them in and then add the mixture to the pan or add the dough to the pan and then put the bites in. Again, this is all about preference.
7. Put in the oven and let cook for about 45 - 60 mins.
8. Let cool and then eat with some vanilla ice cream and hot cocoa!

1. Pisk smør og sukker hvitt
2. Når smøret og sukkeret er lyst nok, tilsetter du eggene ett av gangen. Pisk godt mellom hvert egg.
3. Bland de tørre ingrediensene i en annen bolle.
4. Skrell og del opp eplene, putt bitene i en plastpose, tilsett så mye sukker og kanel som du vil og rist posen til alle bitene er dekket av sukker og kanel.
5. Tilsett blandingen av tørre ingredienser til smørblandingen og bland annenhver gang med fløten. Når man blander ingredienser på denne måten er det viktig å alltid begynne og slutte med de tørre ingrediensene.
6. Nå har du to valg. Du kan enten putte alle eplebitene i røren og blande eller putte røren i formen og så presse ned bitene. Det spiller ingen rolle hvilken metode du velger.
7. Sett i ovnen og stek i ca 45 -60 min.
8. La den kjøle seg ned og nyt med litt vaniljeis og varm kakao!

IMG_9968